The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

27/09/2012

Zeeglas

Zeeglas op het strand van Glass Beach

Het uitkammen van kustlijnen op zoek naar zeeglas is een hobby waar veel strandgangers van genieten. Net zoals het verzamelen van schelpen, fosielen of strandkeien is het een tijdverdrijf dat meer en meer aandacht krijgt bij strandwandelaars en jutters.

Authentiek zee- of strandglas wordt steeds moeilijker te vinden en dit door verschillenden redenen: Er zijn meer en meer mensen op zoek naar deze juweeltjes en veel flessen en potten van glas zijn vervangen door plastic, blikjes en karton.

Zeeglas

Zeeglas is aangespoeld of gestort glas op stranden dat gepolijst is door verwering door de zee en de stenen waar het langs geschaafd is. Het wordt door strandjutters en andere verzamelaars meegenomen en onder meer in sieraden verwerkt.

Echt zee glas is glas dat lang geleden is weggegooid in een meer of zee, en nu is teruggekomen als kleine stukjes gepolijst glas waar verzamelaars dagelijks naar zoeken. Maar waarom? Waarom lopen er zoveel mensen langs de kustlijn op jacht naar deze kleine stukjes.

Een deel van deze populariteit is het mystieke van het glas. Enkele van de stukken zijn van honderden jaren geleden.

Zwart zeeglas is één van de zeldzaamste kleuren. Zwart glas word bijvoorbeeld niet meer gebruikt om flessen van te maken sinds 1700 en is daarom zeer zeldzaam om te vinden. Het is onderdeel van onze geschiedenis.

En al gooide de mensen flessen in de zee, de zee geeft terug. Deze gekleurde, matte, soepele stenen zijn een gift van moeder natuur. Ze zijn mooi en ze behouden een beetje magie in hen.

Zeeglas kan gevonden worden over de hele wereld, maar de stranden van het noordoosten van de Verenigde Staten, Bermuda, het noordwesten van Engeland, Mexico, Hawaï, Puerto Rico, Nova Scotia, Australië, Italië en Zuid-Spanje staan ​​bekend voor hun gulle giften van de zee. Bij Fort Bragg (Californië) is zelfs een strand te vinden waar zoveel zeeglas te vinden is dat het Glass Beach wordt genoemd.
Glas, flessen, fles lippen en stoppers, glaskunst, knikkers en aardewerkscherven. De beste tijd om te kijken zijn tijdens springtij en tijdens de eerste laag water na een storm.

Tenslotte, oa zeeglas zoeken is een gelukkig deel van zoveel mensenlevens. Hoeveel mensen hebben goede herinneringen uit de kindertijd van de jacht voor zeeglas, schelpen, mooie stenen met een moeder of vader lang geleden. Het geeft herinneringen aan een gelukkiger, meer onschuldige tijd.