The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

18/10/2012

Hatteras eiland


Er zijn drie dorpjes op Hatteras: Hatteras, Frisko en Buxton. Heel het eiland richt zich bijna uitsluitend tot vissers! De rest van de logistiek, zoals winkels en food markets, is meer rudimentair, en eerder bijzaak. De algemene indruk van de grijze gebouwen mag dan wat naargeestig zijn, maar het strand is wel zeer mooi!

Cape hatteras heeft tevens de hoogste vuurtoren in de US, met een hoogte van 209 meter. De eerste vuurtoren werd gebouwd in 1803, en hij werd herbouwd in 1870. Men kan de toren beklimmen voor een spectaculair panorama, en het enige minpunt zijn de tweehonderd vijfenzestig treden.

Het museum van de vuurtoren presenteert een interessante video over de geschiedenis van de toren. In 1999 werd deze zo'n duizend meter landinwaarts verplaatst, wegens de erosie van de kustlijn. Dat ging helemaal op zijn Amerikaans, en zeer ongewoon in Europa; ze zetten de hele toren op rails, en reden er gewoon mee naar de nieuwe locatie! Dat reisje duurde zo'n twintig dagen.

Originele locatie

Huidige locatie

Serendipity House



Serendipity House, een fantastisch strandhuis dat door stranderosie bijna door de zee verzwolgen zou worden. Gelukkig werd het pand, dat bekend is van de film Nights in Rodanthe In 2008 uitgebrachte film met Richard Gere en Diane Lane, op tijd in zijn geheel verplaatst. Zo te zien ging dat nog maar net goed!


The oceaan beweegt westwaarts op het bovenste einde van Hatteras eilanden al heel wat jaren, en diverse huizen zijn verzwolgen door de zee. Steeds opnieuw vroegen de mensen zich af na elke storm of het het huis Serendipity het zou overleven.