The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

21/11/2012

De haringkoning


In Zweden is voor een tijd terug een zogenaamde haringkoning gevonden. Het zeemonster van 3.65 meter werd gevonden door een wandelaar, die het voor een stuk plastic aanzag. Het is voor het eerst in 130 jaar dat de bijzondere vis in Zweden is waargenomen. De 73 jarige vinder was lyrisch over zijn vondst. "Ik vis hier al sinds 1957 maar zoiets heb ik nog nooit gezien."

De koning der haringen zou de inspiratiebron zijn voor veel oude verhalen over zeemonsters. De vis kan tot elf meter lang worden. Er zijn echter ook verhalen van haringkoningen van zeventien meter.

Zeemonsters



Haringkoningen worden ook wel riemvissen genoemd. Het zijn langgerekte vissen die makkelijk 8 meter kunnen worden. Er zijn zelfs meldingen van haringkoningen van 17 meter. Haringkoningen zwemmen meestal in diep water, op zo’n 20 tot 1000 meter diepte. Toch worden ze ook weleens gezien terwijl ze vlak onder de zeespiegel zwemmen. Zeemannen die ze vroeger zagen zwemmen met hun lange, glinsterende lijven, dachten dat ze met zeeslangen te maken hadden. Zo ontstonden heel wat legenden over gevaarlijke reuzenzeeslangen.