The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

02/11/2012

Diepst levende vis gefilmd

Het is een team van Britse en Japanse wetenschappers gelukt om op 7,7 kilometer diepte vissen te filmen. Dat is een record. Er is ook wel eens een vis gevangen op acht kilometer diepte, maar die was al dood tegen de tijd dat-ie naar boven was gehaald om te bestuderen.

Het gaat om de vis genaamd Pseudoliparis Amblystomopsis. De beesten werden met een speciale onderwatercamera gefilmd in de Stille Oceaan. Die camera kan de enorme druk van het water daar doorstaan.

'Ze zien er superschattig uit', vertelden wetenschappers over de vissen. Dat hadden ze niet verwacht. Normaal gesproken zien ze dit soort vissen alleen op sterk water in het museum. 'En dat is altijd een treurig gezicht.'

Ook waren ze verrast door hun gedrag. 'We dachten dat vissen op deze diepte nogal sloom zouden zijn om zoveel mogelijk energie te besparen. Maar we zagen ze stevig rondzwemmen en happen naar prooien.' De onderzoekers zijn van plan nog dieper te gaan, tot negenduizend meter. 'Niemand heeft hier ooit kunnen rondkijken, we denken dat we vissen zullen vinden die nog dieper leven.