The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

07/12/2012

Ocean Dome


Dit strand staat op nummer één in de hotlist van de meest spectaculaire stranden ter wereld. Al was deze plek eigenlijk voorbehouden aan de Malediven.

De reden om dit Japanse strand op nummer één te plaatsen is eigenlijk omdat het vernoemd mag worden bij de meest bizarre stranden ter wereld.

Japan is niet direct het land wat je in verband brengt met mooie stranden. Ze moeten er zeker gedacht hebben, zo een wit strand en blauwe zee, dat willen wij ook! En dan zit er niets anders op dan dat zelf te maken.

In Myazaki, een provinciestadje in het uiterste zuiden van Japan hebben ze het grootste indoorstrand ter wereld gebouwd, The Ocean Dome. Compleet met strand, zee, rotspartijen, schitterende badmode en hippe surfers die op vraag een aantal ideale golven krijgen voorgeschoteld. Dit namaak strand ligt amper op een 500m van het echte strand van Myazaki. Bij mooi weer kunnen ze zelfs het dak openschuiven.

De inwoners van het verder niet bijzonder aantrekkelijke plaatsje Miyazaki leven in een warm klimaat. Het strand is nabij. Maar het contrast met de Malediven en Tahiti is groot. Het water is grijs. Het zand is zwart vanwege de vulkanische oorsprong van het eiland. Dat vonden de Japanners ook en daarom werd er op drie kilometer van het echte strand een paradijs gecreëerd.

Tropisch verlangen

In 1993 was het paradijs klaar. Het water is echt in de Phoenix Seagaia Ocean Dome, maar dan houdt het ook op. De lucht betrekt hier nooit, de temperatuur van het water is altijd 28 graden en voor het witte strand is 600 ton marmeren steentjes verpulverd. De sfeer in de Dome wisselt. Soms is het een kabbelende lagune. Dan weer wordt Hawaii nagebootst. Elk uur barst de vulkaan uit en starten de hi-tech golfmachines. De tropische eilandjes in de verte zijn van plastic, net als de vele tropische planten. Er worden ook elke dag tropische evenementen gehouden zoals Caraibisch Carnaval. Je mag niet zelf surfen, maar de Japanse Baywatch dudes geven regelmatig surfdemonstraties.

Zes voetbalvelden

De Ocean Dome is het grootste indoorwaterpark ter wereld. Er kunnen 10.000 mensen in en heeft de oppervlakte van zes voetbalvelden. Naast het strand zijn er drie verdiepingen met winkeltjes, theaters en restaurants. Er zijn drie grote en spannende glijbanen waaronder de Powerful Water Slider. Hiervan glij je in een helling van 40 graden met 40 kilometer per uur naar beneden. Ondanks het mooie weer blijft het dak meestal dicht. Japanners houden van een witte huid en dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom de Dome zo populair is. Hoewel er sinds de opening nog nauwelijks winst is gemaakt.

Er is meer ...

Het waterpark maakt onderdeel uit van het Seagaia resort met een luxe hotel en één van de beste golfbanen van Japan. De indrukken van het gekunstelde tropische paradijs kun je hier verwerken in de ontspannende baden (onsen).

Zonsondergang

Japan is het land van de rijzende zon. Aan één ding durfden de bedenkers van de Ocean Dome hun handen dan ook niet te branden. Een nagemaakte zonsondergang zou heiligschennis zijn. Dus als de zon achter de horizon glijdt, ga dan naar het gewone vulkaanstrand. En probeer te bevatten wat je die middag hebt meegemaakt.