The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

06/01/2013

Vrouwe van het meer



De Vrouwe van het Meer is een naam van diverse personages uit de Arthurlegendes, die een belangrijke rol vervult in de vertellingen.

Ze komt voorbij wanneer het zwaard Excalibur aan Koning Arthur wordt gegeven en wanneer de stervende koning naar Avalon wordt gebracht na de Slag bij Camlann.

Nimue staat bekend als Vrouwe van het Meer. Nimue verschijnt door de hele Arthur-legenden als een mysterieuze figuur die advies aanbiedt en tussenbeide komt

Verder zou ze de magiër/druïde Merlijn hebben verleid en zijn geliefde zijn geweest.  Ze reisde met Merlijn, die verliefd op haar was geworden, door Groot Brittannie en Cornwall, om zijn kunsten te leren en nooit zijn minnares te zijn.

Nimue was verantwoordelijk voor de grootbrenging van Lancelot na het overlijden van zijn vader, Ban.

Andere namen voor haar zijn:
Nimue, Viviane, Elaine, Niniane, Nyneve.

De achtergrond en afkomst van de vrouw van het meer stamt vermoedelijk uit de oudheid, net als Morgana is ze voortgekomen uit diverse folkloristische vertellingen.



De eerste melding van het mythische eiland Avalon wordt gedaan in Geoffrey van Monmouths Historia Regum Britanniae, waar zowel de Vrouwe als Morgana zich regelmatig ophouden.