Pegasus wordt altijd afgebeeld als een wit paard met vleugels.
Pegasus is een figuur uit de Griekse mythologie. Pegasus, het gevleugelde paard, ontstond uit een liefde tussen de gorgo Medusa en de zeegod Poseidon. Hij kwam ter wereld uit Medusa's bloed toen de held Perseus haar doodde.
Zijn bekendste optreden is wellicht in de mythe van Bellerophon, waarin Bellerophon het dier vangt en temt zodat deze van dienst kan zijn in de strijd tegen de Chimaira en tegen de Amazonen. Bellerophon probeerde op Pegasus naar de Olympus te vliegen, maar de goden doorzagen de hoogmoedige daad van Bellerophon en stuurden een vlieg, die Pegasus onder de staart beet. Pegasus steigerde en Bellerophon viel eraf en stierf een gruwelijke dood. Sommige verhalen vertellen dat hij op het laatste moment werd gered door Athena (de godin van de wijsheid en de strijdkunst).
Het verhaal eindigt ermee dat Pegasus alleen de Olympus wel bereikt, en dat hij de taak krijgt om de bliksemschichten te dragen van Zeus. Een ander verhaal waarin Pegasus voorkomt is het verhaal waarin Poseidon de muzen stil wil laten zijn. Hij doet dat door Pegasus met zijn hoef te laten stampen. De hoefslag van Pegasus schiep de bron Hippocrene.
Pegasus heeft zijn naam gegeven aan één van de sterrenbeelden aan het noordelijk halfrond. Met 10 sterren aangrenzend. Aangrenzende sterrenbeelden zijn onder andere Hagedis, Zwaan en Vosje. Hij is ook het dichterspaard, het rijdier van de dichters.
Pegasus in Chinese volksverhalen
Pegasus in Chinese volksverhalen
In een Chinees volksverhaal komt ook een paard met vleugels voor. Het paard wordt in dat verhaal afgebeeld als god van het weer en de bliksem.
Niet te verwarren met ...
Pegasus is niet hetzelfde als de Eenhoorn, die in tegenstelling tot Pegasus een hoorn heeft, maar geen vleugels.
Overeenkomsten tussen de twee is de kleur (wit) en het feit dat ze beiden uit mythes afstammen. De Eenhoorn echter is niet geheel paard, maar heeft de hoeven van een bok, de staart van een leeuw en de sik van een geit.