04/10/2012

Callantsoog


Callantsoog is een badplaats gelegen in de kop van Noord-Holland aan de Noordzee. Het gezellige centrum ligt direct achter de duinen. Heerlijk om bij te komen, te wandelen of fietsen. Zo zijn er vele evenementen op het strand en excursies in natuurgebied Zwanenwater. In het centrum is altijd wel wat te beleven, je zult je dus niet snel vervelen. Bekijk de fotopagina voor een goed beeld van Callantsoog.



De kilometers stranden waar je lekker kan uitwaaien, urenlang langs de branding kan wandelen, schelpen zoeken, surfen of vliegeren.

Callantsoog is het hele jaar door zeer geliefd; de duinen, de zee en het strand zien er in elk jaargetijde fantastisch uit. Er zijn vele watersportmogelijkheden en in Natuurreservaat "Het Zwanenwater" kan de rustzoekende wandelaar van de natuur genieten.

Geschiedenis van Callantsoog


De eerste vermelding van Callantsoog stamt uit 920, uit een oorkonde over de bezittingen van het klooster van Egmond. Er wordt hierin gesproken van het dorp Callinghe, dat kilometers verder naar het westen lag.

Tijdens de Allerheiligenvloed in de 12e eeuw brak de zee door deze strandwal en vormde de eilanden Ketelduin (ongeveer bij het huidige Sint Maartenszee), ’t Oghe (Callantsoog en Groote Keeten), en het Eylandt van Huysduijnen (Huisduinen) met Oghduijnen (de latere Donkere Duinen).

Eén van deze eilanden was het eiland ’t Oghe waarop het dorp Callinghe werd herbouwd. Vandaar de huidige naam Callantsoog, namelijk Callinghe op ’t Oghe. Dit tweede dorp verdween rond 1570 gedurende de tweede Allerheiligenvloed. Alleen de huidige kerktoren heeft al deze rampen overleefd.

Hoewel er aan de zeekant veel is verdwenen van het eiland is de zuid-, oost-en noordkust nog goed te herkennen voor de geïnteresseerden. Ook is het landschap dat rondom Callantsoog ligt historisch interessant. Er is namelijk veel oorspronkelijk landschap bewaard gebleven.

In de vroege middeleeuwen behoorde het eiland toe aan het klooster van Egmond, maar vanaf ongeveer 1300 tot en met 1600 was het onderdeel van de beroemde familie Van Brederode. Inmiddels was Callinghe al niet meer op een eiland gelegen. De bevolking leefde er van (kust)visserij op haring, schol, schelvis en kabeljauw, alsmede van kleinschalige landbouw, vooral veeteelt, op de arme zandgronden.

In 1799 wordt het dorp ingenomen door de Engelsen en de Russen, die geheel Noord-Holland invallen om de Fransen trachten te verslaan. In de 19e eeuw gebeurt er niet veel in het dorp. Aan het einde van die eeuw begint het dorp langzaam zijn pijlen te richten op het toenemende toerisme, maar Callantsoog ligt te ver weg om zo populair te worden als bijvoorbeeld Zandvoort, maar het begin is er.

Pas nadat er een busverbinding en elektriciteit is, zo rond 1920, begint de toeristische ontwikkeling van het dorp pas echt. Hierna neemt het toerisme in Callantsoog steeds meer toe, vooral ook door de toestroom van Duitse toeristen die een goed onderkomen vinden op de campings, bungalowparken en goede hotels.

Natuurgebied Het Zwanenwater


Zuidelijk van Callantsoog, beschermd achter de duinketen, ligt het natuurreservaat. Het Zwanenwater. Een 600 ha groot duingebied waar je kunt wandelen en genieten van de rust en natuur. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbossen en twee met brede beplanting omgeven meren en wordt onderhouden door de Vereniging van Natuurmonumenten, die hier voor de bescherming van de natuur de verantwoording draagt. Om de bescherming van de natuur te waarborgen en de rust te behouden, is het natuurreservaat maar voor een deel toegankelijk.

Twee wandelroutes van resp. 2,5 en 5 km lang bieden de rustzoekende wandelaar een wonderbaarlijk perspectief van de veelzijdigheid en voor alles oorspronkelijke vegetatie en vogelwereld. Ook worden regelmatig rondleidingen verzorgd. Callantsoog is tevens je startpunt voor mooie fietsroutes zoals bijvoorbeeld door de duinen naar Den Helder, Bergen, Groet of Schoorl.