16/10/2012

Titanic


Negenennegentig jaar geleden zonk de Titanic (14 april 1912). En niet alleen het orkest speelde door, maar vlak voor het schip op de onverwachte ijsberg stuitte werd er op het upperdeck ook uitgebreid gedineerd met een tiengangenmenu. Afgesloten met koffie en een goede sigaar.

"Dit stuk geeft een inkijkje in het luxe leven van de eersteklaspassagiers", meent de veilingmeester. "Het restaurant van de Titanic gold als het beste ter zee en er waren meer dan veertig verschillende keuzes voor de lunch." Dodge kon op de 14de april bijvoorbeeld kiezen voor kip a ala Maryland, consommé of zalm.

De beste menukaart ooit komt van de laatste reis van de RMS Titanic die in de nacht van 14 april 1912 tegen een ijsberg voer en zonk. De menukaart is van de laatste maaltijd in het eersteklas restaurant van de Titanic, na afloop van de maaltijd stopte de vrouw van Dr. Washington Dodge deze in haar tas. Enkele uren later kwam de Titanic in aanvaring met de ijsberg waarna 1500 mensen het leven lieten.

De familie Washington Dodge overleefden de ramp evenals de handtas waar de menukaart in zat. Op 31 maart jl is de laatste en ook de enigste menukaart van de Titanic geveild door Henry Aldridge and Son en het heeft 91.000 euro opgebracht.