12/11/2012

Een huis in zee


Een huis aan het strand is leuk, maar wat denk je van wonen in zee? Vanaf volgend jaar is dat mogelijk voor de kust van Belize in Midden-Amerika.

Het Amerikaanse bedrijf US Submarine
en het Franse designbureau Franck
Darnet
hebben samen besloten om een onderzees huis te bouwen. Het lijkt iets uit een James Bond film, maar binnenkort zal het echt zijn.


Darnet en zijn collega-designer Karine Rousseau, beiden gespecialiseerd in het ontwerpen van jachten, zullen nog dit jaar de allereerste H20me-woning bouwen in de wateren van Belize, net boven Guatemala.

Het volledig ecologische huis komt op 10 à 18 meter diepte in zee te hangen. "Want dieper is de zichtbaarheid minder goed ", zegt Darnet.

Het onderzeese paviljoen krijgt een oppervlakte van 340 m2 en wordt ingericht als een jacht, met een salon, keuken en drie slaapkamers, elk met hun eigen badkamer. Iedere ruimte zal een fantastisch uitzicht bieden op de onderzeese fauna en flora.

Centraal in de cilindervormige stalen onderwaterwoning zal een liftkoker de residenten met de opppervlakte verbinden. Daar bevindt zich dan een ponton waar boten kunnen aanmeren of een helikopter kan landen.

"We gebruiken dezelfde technieken als voor duikboten"
aldus de designer.

Als het aan Darnet ligt is dit de eerste onderzeese woning in een lange rij.

Kostprijs van de sprookjesachtige verblijfplaats:
10 miljoen dollar.

Uitzicht


Maar het mooiste aan het huis, is het uitzicht. Door de ramen kijkt de bewoner naar voorbij zwemmende vissen, koraalriffen en andere onderwatertaferelen. Om het uitzicht zo goed mogelijk te maken, hangt het huis op tien tot achttien meter diepte.