16/11/2012

Het allerdiepste punt van de zee


Het allerdieptste punt onderzee is officieel gemeten op 10.916 meter, door Jacques Piccard in 1960 de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh met de onderzeer de Trieste. Zij zagen weinig, omdat hun onderzeeboot zand uit de bodem loswoelde.

Dit was in de Stille (Grote) Oceaan en die plek wordt de Mariana Trench genoemd (Marianentrog in het Nederlands). Op het diepste punt wordt het ook wel Vitjazdiepte genoemd, omdat er voor die tijd al een onbemande russische onderzeer, de Vitjaz, was geweest. Deze bereikte een diepte van 11.035 m, alleen is dit nooit als officieel erkend.

James Cameron


Filmregisseur James Cameron is de eerste man geworden die solo is afgezakt naar het diepste punt op aarde. Met een speciaal gemaakte duikboot daalde hij af naar de Marianentrog in de Grote Oceaan. Geen mens is ooit solo zo diep gegaan.

Cameron zette zijn duik in rond 05.15 uur lokale tijd aan boord van de acht meter lange Deepsea Challenger. Hij deed er 2 uur en 36 minuten over om de bodem van de Marianentrog te bereiken. Gedurende in totaal zes uur verkende Cameron de trog. Hij verzamelde ook allerhande stalen. Rond de middag kwam de duikboot terug aan de oppervlakte, 500 kilometer ten zuidwesten van het Amerikaanse eiland Guam. De terugreis duurde 'maar' 70 minuten.

De 57-jarige Cameron heeft ruime ervaring met onderzeeƫrs. Hij dook er al tientallen keren mee, onder meer naar het wrak van de Bismarck. Hij bezocht ook 33 keer het wrak van de Titanic, waardoor hij meer uren doorbracht op het schip dan de kapitein zelf. Ook in bijvoorbeeld de film 'The Abyss' kwam zijn passie voor duiken al tot uiting.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.
Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeƫr gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken. Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.