17/11/2012

Tabakloos strand

Eerste tabakloos strand aan bekende promenade in Nice

De Zuid-Franse stad Nice krijgt het eerste strand in Frankrijk met het label 'zonder tabak'. Burgemeester Christian Estrosi en de Ligue nationale contre le Cancer (LNCC) hebben hier een akkoord over.

Het gaat om het centraal gelegen strand van de Centenaire, op de Promenade des Anglais, dat al het label 'toegankelijk voor andersvaliden' kreeg. Het rookverbod is al van kracht. Overtreders riskeren een boete tot 38 euro.


"Toen New York besliste een 'Central Park zonder tabak' te maken, vond dat internationaal weerklank en werd een dynamiek in Noord-Amerika gecreƫerd. Met Nice, waarvan de toeristische uitstraling bijna identiek is, willen we hetzelfde op gang brengen en openbare plaatsen zonder tabak overal in Frankrijk introduceren", luidde het. Een "fiere" Estrosi riep de andere Franse burgemeesters op "het voorbeeld van Nice te volgen".

75 procent voorstander

Tijdens de zomer van 2011 werd al geƫxperimenteerd in La Ciotat, nabij Marseille, met een strand waar niet gerookt mocht worden. Het initiatief was een succes bij de toeristen, hoewel het strand geen officieel label had. Uit een peiling van Ifop bleek dat 75 procent van de Fransen voorstander is van een rookverbod op stranden.