07/12/2012

Hagedis rent over water



Eén van de opmerkelijkste leden van het dierenrijk is zonder twijfel de in Centraal-Amerika levende helmbasilisk, een vreemde hagedis met een haanachtige kam op zijn achterhoofd. Deze grote hagedissensoort leeft in bomen vlakbij het water. Als er een hongerige vogel voorbij komt vliegen, dan laat hij zich snel in het water vallen.

Zijn alternatieve naam Jezus Christus hagedis licht al een tipje van de sluier op en zegt iets over de opmerkelijke gave die dit reptiel zich toegeëigend heeft.

De basilisk kan namelijk, staand op zijn achterpoten, vliegensvlug over water rennen. Het geheim van dit opzienbarende mirakel zit hem in de met lucht gevulde gaatjes die onder de voeten van de hagedis worden gecreëerd als hij rent. Langs de rand van zijn tenen zitten namelijk schubben die kortstondig lucht vasthouden en voorkomen dat het dier zinkt. In plaats van op water te lopen, loopt de Christushagedis op de keper beschouwd gewoon op lucht. Hij hoeft alleen maar snel genoeg te hollen om te voorkomen dat het luchtzakje inklapt voordat hij een nieuwe stap heeft gezet.

Als de basilisk over het wateroppervlak rent, bereikt hij een snelheid van ruim 12 kilometer per uur. Door met een dergelijke rotvaart over het water te scheren, kan het dier een 40 meter brede vijver of rivier oversteken zonder naar de bodem te zinken.