18/01/2013

Katten op het strand


Op het strand kom je veel honden tegen. Maar katten zie je niet op het strand. Ik heb in ieder geval nog nooit een kat op het strand gezien. Zouden katten het strand leuk vinden? Komen katten wel eens op het strand?


Op het strand valt voor katten niets te beleven. Alleen de Turkse Van kat houdt van water, maar dan alleen nog om te vissen. Er zijn op het strand nauwelijks geuren. Misschien de geur van dode vis. Maar zo dicht bij de zee komt geen kat.

Katten kom je veel tegen op de achter de zee liggende duinen. Vaak zijn ze dan verwilderd. Ze leven van vogels, muizen en kleine insecten. Ze baren hun jongen in het struikgewas. Uiteraard zijn die jongen heel schuw en nauwelijks als huiskat "om te scholen".

Dat honden er graag vertoeven, komt doordat het voor honden een grote speeltuin is. Je kunt er meeuwen achterna jagen en ballen uit zee opvissen. En je kan er met de baas urenlang wandelen.

Omdat territorium geuren (eventueel aangebracht door het urineren) door de zee worden weggespoeld, hebben honden op het strand niets te verdedigen. Ze krijgen daardoor ook nauwelijks ruzie tijdens een zeewandeling.