26/01/2013

Terugkeer naar huis


Fischer beschrijft de reis van Odysseus vanuit Troje naar zijn huis Ithaca als metafoor voor 'onze terugkeer naar huis'. Het terugkeren naar diegene die je echt ben.

De reis van Odysseus is heftig, er gebeuren de vreselijkste dingen en de zee is angstaanjagend. Door dit boek, word je je ervan bewust dat de zee van je leven kabbelt, met slechts af en toe een lichte storm. Door andere levens te zien, kan je je eigen leven leren kennen. Door de drukke zee van anderen te aanschouwen, kan je leren dat je leven een kabbelende zee is. Tot zover is het prima ... door te vergelijken met anderen word je je bewust van je Zelf.

Denkend over de reis van Odysseus kom je tot de conclusie dat het een onmogelijke reis is om te volbrengen. De symbolische reis 'terug naar huis' kent onbegrijpelijke dingen en onbekende elementen, je komt extreme krachten en verleidingen tegen en de mens is hier niet tegen bestand.

De reis is niet te volbrengen vanuit je denken en jouw controle, maar dat ik me enkel kan overgeven aan wat er gebeurd. Mijn levensloop (mijn reis) ligt vast.

Onvermijdelijk zijn de ziektes, sterfte, scheiding, faillissement en ander verlies wat je mogelijk nog te wachten staat. Daar heb je weinig invloed op. Wat kan je dan wel doen om je reis te veraangenamen? De instrumenten die je hebt zijn bewustwording, overgave, acceptatie, liefde
en compassie naar anderen.

Edel Maex haalt in zijn boek over Mindfulness
de volgende quote aan:

"Moge je de moed hebben
om te veranderen wat je kan veranderen.

De sereniteit om te accepteren
wat je niet kan veranderen

En de wijsheid
om het verschil te kennen tussen beide".