02/03/2013

De goudvis

Sluierstaart

Nederlandse naam:
Goudvis

Lengte:
Maximaal rond de 35 cm

Verspreidingsgebied:
Van China tot Oost-Europa

Job Baster (1711-1775) slaagde erin deze vis op Nederlandse bodem te kweken. Vanuit zijn vijvers in Zierikzee begon de opmars van de goudvis door heel het land en daarbuiten. Hij deelde ze uit aan vele relaties. Er bestaan ongeveer 120 goudvisrassen waarbij nog niet eens meegerekend de vele ondersoorten.

Geschiedenis

De goudvissen kwamen uit China en niet zoals soms wordt aangenomen, uit Japan. Daar zijn ze pas in 1502 vanuit China geïmporteerd. Omdat zowel Chinezen als Japanners een grote vaardigheid ontwikkelden in het kweken van goudvissen, ontstonden weldra vormen, die nu nog gedeeltelijk aan het ene of aan het andere land worden toegeschreven.

Huisvesting

Wat niet aan te raden is, is het gebruik van een (kleine) viskom. De meeste viskommen zijn veel te klein voor een goudvis, en omdat de kom rond is! Is de waterdruk anders op de vis dan in de natuur, ook treedt er vaak zuurstof tekort op vanwege het (te)kleine wateroppervlak! Zorg er dus voor dat het onderkomen van de goudvis groot genoeg is.

Voeding:

De goudvis is een echte alleseter: insecten, vlokkenvoer, bepaalde soorten waterplanten zoals waterpest.

De goudvis is een makkelijke vis om te houden en wordt aangeraden in nieuwe vijvers als test vis.
Om te kijken of de vijver in orde is!

De Goudvis is een vis die van de zilverkarper afkomstig is, maar omdat er zo flink mee gekweekt is is het karperbloed eruit gekweekt! In China en Japan hebben ze zelfs Goudvissen die zo'n mooie vorm hebben dat ze even duur zijn als de Japanse koi's! Dit zijn echter soorten die in Nederland niet verkocht worden, omdat deze soorten extra aandacht nodig hebben!