23/03/2013


Volwassen vrouwtjes baren om de twee tot drie jaar een jong en ze zogen vier maanden. De eerste twee jaar zwemt een jong dier dicht bij zijn moeder en leert hij geleidelijk aan zelf vissen vangen. Na twee tot drie jaar verlaat een jongvolwassen dier zijn moeder en sluit zich aan bij een groep van zijn leeftijd. Volwassen mannetjesdieren trekken op met soortgenoten van dezelfde leeftijd. Volwassen vrouwtjesdieren en hun jongen trekken met elkaar op.



Dolfijnen zwemmen graag in een kringetje en blazen daarbij luchtbelletjes, zo ontstaat een hoepel, soms springen ze daardoor. 1 dolfijn neemt een koraaltakje in zijn bek en laat het vallen en gaat er achter aan en soms spelen ze het met 2 of 3 andere dolfijnen.

Een dolfijn kan wel 40 jaar oud worden. Een pasgeboren dolfijn weegt ongeveer 30 kilo en 1 meter lang. Volwassen dolfijnen worden maximaal 300 kilo zwaar. De draagtijd voor de dolfijn is ongeveer 12 maanden.

Een dolfijn eet ongeveer 8 kilo vis per dag. Als een vrouwtje een baby heeft, dan eet ze meer dan 8 kilo per dag. Dolfijnen kunnen 1 jong per jaar / 2 jaar krijgen. Dit gebeurt echter nooit, omdat een babydolfijn zo'n 1 à 2 jaar bij zijn moeder blijft. In deze periode zoogt het jong nog bij de moeder. De moeder dolfijn heeft geen tijd om twee jongen tegelijkertijd te verzorgen.

Wanneer een dolfijn geboren word komt eerst de staart ter wereld, en vervolgens de rest van het lichaam (andersom dan bij de meeste zoogdieren) De reden hiervoor is dat de baby anders zou kunnen verdrinken, omdat deze dan in het water geboren wordt.