The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

19/09/2012

Zeeglas

Strandjutten naar zeeglas is een gepassioneerde hobby voor velen, maar ook een "business" voor sommigen. Door onze wegwerpmaatschappij en het motto: "Verbruik de inhoud en gooi de fles weg" en de achteraf gezien, slechte gewoonte van ons afval in de oceanen te dumpen zijn er stranden waar het zeeglas meters onder de grond kan liggen.


Ken je de gekleurde en vaak ronde stukjes glas die je aan de kustlijn of op het strand kunt vinden? Deze glasscherven die door de het zoute water en het zand zijn aangetast noemen we zeeglas. Een enkel stukje dat je op het strand vindt, valt wellicht niet op maar als je meerdere stukjes zeeglas bijeen legt, krijg je de mooiste creaties.

Waar komt zeeglas vandaan?

Deze geschenken van de zee zijn door de constante natuurlijke beweging van het water en het tuimelen over het zand omgetoverd in mooie gepolijste edelstenen. Zeeglas is afkomstig van glas dat vele jaren geleden werd gestort op onze oceanen en meren en na een reis van jaren haar weg heeft gevonden naar onze kusten. Elk stukje van zeeglas is uniek en heeft een mysterieus verleden waarbij aangetoond is dat sommige stukjes zelfs meer dan honderd jaar oud zijn.

Waar vind je zeeglas?

Eigenlijk kan je zeeglas op veel plaatsen tegenkom je moet je er echter van bewust zijn dat het er ligt. Eén van de belangrijkste eigenschappen die een locatie moet hebben is dat er stroming moet zijn zodat de stukjes kunnen aanspoelen. Daarnaast helpt een rotsachtige kust bij het tegenhouden van de stukjes bij afgaand tij. Let met name eens op de vloedlijn waar het vloed het hoogste punt op het strand bereikt heeft. Op stranden nabij zee geulen waar veel beroepsvaart doorheen vaart of stranden die bekend zijn vanwege hun vervuiling door dumpafval hebben een verhoogde kans op zeeglas.

Kleuren

Zeeglas komt in veel verschillende kleuren voor maar de meeste kans heb je op het vinden van de kleuren wit, bruin en groen. Herkenbaar? Elke kleur is weer gerelateerd aan een bepaald product glaswerk waarvan het vroeger onderdeel uitmaakte.

Wit:

Witte stukjes zeeglas zijn afkomstig van 'standaard glaswerk' dat wij kennen als bijvoorbeeld ramen en servies.

Bruin en groen:

Met name afkomstig van bierflesjes en frisdrankflessen.

Verzamelaars en kunstenaars


Wat voor de één een nutteloos stukje glas is dat eerder een doorn in het oog is vanwege 'het afval' dat op het strand ligt, is voor de ander van grote waarde. Met name in de Verenigde Staten is het een populair verzamelitem en wordt het veelvuldig toegepast in bijvoorbeeld juwelen, handwerk, mozaïeken en andere creatieve werken. Door de afnemende voorraad die zich bevindt in onze zeeën en oceanen wordt het wel steeds lastiger om zeeglas te vinden.

Meer weten over zeeglas?

Kijk eens op de website van de North Americain Sea Glass Association waar je alle informatie over deze juweeltjes van de zee kunt vinden evenals een interessant forum waarop liefhebbers hun trofeeën kunnen showen.