The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

20/10/2012

Eierland


Wat nu de noordpunt van Texel is, was vroeger een apart eilandje, Eierland. De vuurtoren is opvallend in het landschap aanwezig. Ten zuiden van de vuurtoren liggen de bij vogelaars bekende 'tuintjes'. Aan de Waddenzee tussen de vuurtoren en De Cocksdorp liggen enkele poldertjes en een kweldertje. Tussen De Cocksdorp en de Eierlandse Duinen is het Krimbos aangelegd.


Eyerland als afzonderlijk eiland op een kaart van Nederland van de Franse geograaf Guillaume Delisle. Uitgegeven in Amsterdam(1743) naar een origineel in Parijs.(1702)


Het huidige eiland Texel bestond voor 1630 uit twee delen:
het oude eiland Texel en het eilandje Eierland.

Dit eilandje lag op de plaats waar nu de Eierlandse Duinen en de Hanenplas liggen.

Rond 1500 is Eierland, na het doorbreken van het Eierlandse gat, een zelfstandig duineilandje geworden. Het Anegat, ter hoogte van de huidige Slufter, scheidt het van Texel. Op Texel is een flink deel van de Entegeul op de zee herwonnen door de aanleg van de Koogen en het Gerritsland. Tussen deze polders en de stuwwal ligt een kwelder gebied. Het Marsdiep wordt steeds belangrijker voor de aan- en afvoervoer van de getijdestromen. Het Heersdiep en het Zijpe verzanden zodat Callantsoog en Huisduinen weer met Holland vergroeid raken. Ten oosten van deze voormalige eilanden ontstaat een grote kwelder.

In de loop van de 16e eeuw slibde het Anegat tussen Texel en Eierland dicht, en ontstond er tussen de twee eilanden een hoge zandbank die alleen nog bij extreem hoge waterstanden onder liep. In 1630 werd op deze zandbank de Zanddijk aangelegd en zo werden de beide eilanden door deze dijk verbonden. In 1835 werd, onder leiding van Antwerpenaar Nicolas Joseph De Cock, begonnen met de inpoldering van de kweldervlakte ertussen, met als doel het gewonnen land te gebruiken voor landbouw. Zo ontstond de Eierlandse polder, waarin het dorp De Cocksdorp en de buurtschappen Midden-Eierland en Zuid-Eierland liggen. Later werden aan de rand van deze polder meer kwelders ingedijkt. Met name in dit gedeelte van Texel speelde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog de opstand van de Georgiërs af.

Tot de 13e eeuw vormde Eierland een deel van Vlieland. Het was toen van Texel gescheiden door het Anegat, dat indertijd ongeveer op de plek lag waar tegenwoordig de Slufter ligt. Aan het eind van de dertiende eeuw ontstond het Eierlandse Gat en raakte Eierland ook gescheiden van Vlieland. Het was daarmee een echt eiland geworden.

Eierlandse polder

De naam Eierland komt heel waarschijnlijk van de aanwezigheid van een grote zilvermeeuwen kolonie. Eieren werden in de 17e en 18e eeuw bedrijfsmatig geraapt. De beheerder van Eierland stuurde circa 30.000 eieren jaarlijks door naar Amsterdam en de eieren werden gebruikt door de beschuit- en koekbakkers. Later werden ook konijnen in Eierland geteeld. De huiden van de konijnen gebruikte men voor de hoedenmakerij.

De duinen zijn oud. Ze bestonden in ieder geval al in de 16e eeuw. Het ongelijke gebied laat naast droge duinen uitgestrekte vochtige en droge duingraslanden zien. Het is schaars met bosjes en struikgewas begroeid.

Bron: Wikipedia
Ecomare