The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

19/10/2012

Vuurtoren eierland op Texel


De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt
van het eiland Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden
van De Cocksdorp.


De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland. Naar aanleiding van de brochure Kust en Gevaar van Kikkert, notaris, griffier en lid van de Provinciale Staten werd een vuurtoren goedgekeurd. De eerste steen werd gelegd door de ontwerper Quirinus Harder op 25 juli 1863. De toren is gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Op 1 november 1864 is de vuurtoren ontstoken door Kikkert. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3000 meter. Tot 1910 brandde de vuurtoren op petroleum. In 1927 werd dit vervangen door pharoline. Daarna kwam er electriciteit in de toren. De toren werkte na 1883 ook als kustwacht.

De toren was voorheen rood geschilderd, maar door verkleuring is hij in de loop der jaren roze geworden. Inmiddels is de vuurtoren opnieuw voorzien van rode verf.

Vuurtoren Eierland is pas gebouwd nadat er door enkele Texelaars was gewezen op de gevaren van de Eierlandse gronden. Het ontsteken van het licht was een groot feest, gepaard met vuurwerk. In de Tweede Wereldoorlog werd de toren bestookt door de Duitsers tijdens de opstand van de Georgiërs.

Kogelgaten in de oude vuurtoren

Helaas is de toren in de 2e wereldoorlog beschoten en zwaar beschadigd. Om de oude toren is een nieuwe wand gebouwd.
Er is een omloop gemaakt voor de toeristen om de oude wand met de kogelgaten te bekijken.

Na de oorlog is de toren gerestaureerd. Hij is hersteld door hem met een nieuwe muur te omhullen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. De toren had toen nog maar zeven verdiepingen in plaats van de oorspronkelijke negen. In 1977 is de toren voorzien van een rode kunststof coating. Dit gebeurde door om de oude toren een mantel te bouwen. Op 24 maart 1950 werd het licht opnieuw ontstoken.



De toren is sinds 2007 toegankelijk gemaakt. Via een betaalsysteem kan je voor 3 € een bezoek brengen. Na heel veel treden ...

Kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee, Texel, Vlieland en bij heel helder weer kan je wat zien van Terschelling.

Vuurtoren raam met uitzicht richting het Noord-Westen

Uitzicht richting het oosten, de vuurtorenhuisjes

In de jaren 90 kon de toren bezichtigd worden, inclusief een bezoek naar het lichthuis. Sinds eind jaren 90 was de toren niet meer toegankelijk totdat in 2009 het weer werd opengesteld. Nu kan men tot de 6e verdieping de toren beklimmen. Het lichthuis alsmede het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het kantoor is wel door het raam van het balkon te bezichtigen.