The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

02/10/2012

Zeewier


Eb en vloed worden bepaald door de stand van de zon en de maan. Bij volle maan is het verschil het grootst, dan wordt een gebied zichtbaar dat er onder normale omstandigheden niet lijkt te zijn, het gebied van de belangrijke zeewieren.

Zeewieren, tegenwoordig zeegroente genoemd, zijn grillig gevormde constructies van algen die gedijen in zeewater. Vaak in laag water met rotskusten, anderen in de oceaan. Veel soorten zijn eetbaar. Het lekkerst is zeewier zo uit de zee:
zilt en fris!

Zeewier langs de kust

Zeewier zijn algen, welke aan de bodem vastzitten. Ze kunnen langs de kust gevonden, met name bij laagwater, in rots en strandpoeltjes, en zijn nuttig in zoutwater aquaria. Ook zijn alle zeewieren eetbaar. De bekendste komen hier aan bod.

Indeling van het zeewier

Het zeewier wordt in drie groepen verdeeld:

Zeesla

De groenwieren, waarvan het zeesla de bekendste is, dit wier komt alleen vlak onder het oppervlakte voor, en groeit snel.

Roodwier

Het roodwier kan met veel minder licht toe, en komt in de dieper gedeeltes voor. Dulse is de bekendste vertegenwoordiger.

Bruinwier

Het bruinwier heeft als belangrijkste vertegenwoordiger het Reuzenkelp. Bruinwieren zijn de meest voorkomende wieren.

Waarom zijn zeewieren zo belangrijk?

Zeewieren zijn de belangrijkste zuurstof leverant op aarde. Alle algen bezitten bladgroen (chlorofyl) maar bij sommige soorten wordt dit groen echter onderdrukt door bruine, rode of gele pigmenten. Met behulp daarvan zijn zij in staat zelf voedsel te produceren (fotosynthese). Het zonlicht, kooldioxide en water omgezet in koolhydraten. (Voedsel/energie). Bij dit proces komt er zuurstof vrij. Ze bezitten belangrijke eigenschappen die we in de planten en veel vruchten op het land niet meer aantreffen.

Toen de mens afstapte van het zwervend bestaan als verzamelaar/jager, is hij begonnen de natuur te veranderen en later te proberen om deze aan hem te onderwerpen. Als gevolg van de gebrekkige kennis die hij heeft op het gebied van de grote samenhang is hierbij veel fout gegaan. De veredelde planten en dieren hebben daarbij veel van hun oorspronkelijke waarde verloren. De grond is zo gedege-nereerd, dat we naar kunstmest moeten grijpen om nog enige opbrengst te krijgen.

Doordat de planten zo zwak zijn, zijn veel landbouwbestrijdingsmiddelen nodig om te voorkomen dat ze ziek worden. Het is een feit dat zieke en zwakke planten allerlei ongedierte aantrekken en, omdat mankracht duur is, gebruikt hij onder andere insecticiden en ook onkruidbestrijders. De zeewieren, die veel ouder zijn dan de planten, bezitten echter nog de vele verschillende (voor ons als mens) belangrijke stoffen als mineralen, verschillende eiwitten en vitamines, vet, suiker, enzymen. Voedsel hoeft niet lekker te zijn maar wel rijk aan vitaminen, sporenelementen, enzymen, mineralen.

"Onzin," zullen velen zeggen.

Over de vooruitgang zullen weer anderen het hebben: een utopie, onpraktisch! Dreigende hongersnood zullen weer anderen je voorspiegelen.

Niemand echter kan het belang van een rijke gevarieerde voeding bestrijden; het tegengaan van het verouderen, vitaal zijn en voelen. Genieten van het leven en de vele kleine mooie dingen om je heen.

Mensen die normaal gezond zijn geboren, bezitten van nature alles wat ze nodig hebben voor een tamelijk lang leven. Niet alleen nu maar dat was altijd al zo.