09/10/2012

Donegal eilanden


Donegal is een graafschap in het noordwesten van Ierland en ligt op 3.5 uur rijden van Dublin af. Het landschap bestaat uit lage bergen en diep uitgesleten kustlijnen met verschillende meren en is het beste in mei tot september te bezoeken. Je kunt Donegal het gemakkelijkste per auto verkennen. Openbaar vervoer is aanwezig in de vorm van buslijnen die je over de hoofdwegen van plaats naar plaats kunnen brengen. Je zal dan wel de mooie kleine kronkelende wegen moeten missen. In Donegal vind je verschillende wandelroutes en mooie afgelegen eilandjes die je kunt bezoeken.

Sleave leage cliffs


Aan de westkust van Donegal heb je de Sleave Leage cliffs, waarvan gezegd wordt dat het één van de hoogste en mooiste zee kliffen van Europa is. De steile kliffen met de ruige zee, door de wind vanaf de Atlantische Oceaan, zijn in ieder geval indrukwekkend om te zien. De wind kan bijna stormachtig sterk zijn, wat het de ideale plek maakt om flink uit te waaien. Aangekomen bij de kliffen vind je een parkeerplaats. Van daaruit is het ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen naar de top. Op de route kun je, naast mooie uitzichtpunten (bij goed weer), ook schapen tegenkomen. Wanneer je uitgewandeld bent kun je in de Sleave Leage Center een kop koffie of thee krijgen met lekkere muffins. De eigenaar van het Sleave Leage Center is Paddy Clark, een man met humor die je graag over de regio vertelt. Het is mogelijk om hem in te huren en samen een wandeltocht te maken door dit gebied.

Tory island


Helemaal in het noorden ligt het meest afgelegen, bewoonde eiland van Ierland: Tory Island. Het eiland, dat 12 kilometer uit de kust ligt, biedt al generaties lang een thuis aan een kleine groep mensen. Op het eiland van vier kilometer lang en een kilometer breed is leven ongeveer 150 mensen in twee verschillende "dorpjes" waar de tijd lange tijd lijkt te hebben stil gedaan: An Baile Thiar en An Baile Thoir. Voor eilandbewoners is er zelfs een school aanwezig waar zeven leerlingen les krijgen.

Het eiland is gemakkelijk in een dag tijd te verkennen, maar wil je langer blijven dan is er een Bed & Breakfast (€30,- per nacht per persoon) en een Hostel (€25,- per nacht per persoon) op het eiland. Wanneer er veel toeristen komen wordt zelfs plek gemaakt bij de mensen thuis om te verblijven. Ook is er sinds een tijd een hotel waar men kan overnachten.

De activiteiten voor toeristen ontwikkelen zich langzaam maar zeker. Zo zijn er wandeltochten onder begeleiding van een gids. Mocht je liever alleen gaan dan kun je het gemarkeerde wandelpad Bealach na Gaeltachta volgen dat op het eiland ligt. De wandelroute (met of zonder gids) begeleidt je langs de zeer mooie kliffen, de vuurtoren, The Bell Tower, het Tau Kruis, de kerk en het Community Center voor een Guiness en een gezellig gesprek met de locals. Houd je ogen ook open voor zeehonden en natuurlijk de papegaaiduiker. Een gids kan je meer vertellen over de achtergrond van het eiland en weet mogelijk ook de beste plekken om dieren te spotten.

Het eiland is populair bij vogelspotters. Tory Island heeft namelijk de grootste papegaaiduikerkolonie van Donegal. Verder zitten er alken, zeekoeten, meeuwen, stormvogels, aalscholvers, kwartels en stormvogels. Niet voor niets is het eiland een beschermd gebied voor vogels om te broeden. Ook bij kunstliefhebbers is het eiland geliefd. Sinds de jaren 50 is het eiland de thuisbasis voor een groepje kunstenaars met hun eigen (voor het eiland herkenbare) stijl. Voor iedereen is het interessant om het eiland te verkennen, de mooie kliffen te bekijken en te zien hoe de mensen hier nog in alle rust leven.

Meer informatie

Patsy

Als toerist zal je Tory Island met de veerboot vanuit Bunbeg bezoeken. Het is aan te raden om vooraf even een plekje op de boot te reserveren. Verwelkomd door een echte koning (Patsy) kun je vervolgens het eiland bezichtigen.

Arranmore Island


Arranmore island - Rinawros point

Een ander eiland in de Donegal regio is Arranmore. In 15 minuutjes vaar je met de veerboot van Burtonport naar het eiland. Met wat geluk kun je de tocht, varend door de smalle wateren, vanuit de stuurhut bekijken. Op het eiland is de Ierse cultuur nog altijd erg belangrijk. Stap je de enige Ierse pub op het eiland binnen, dan proef je direct de sfeer. Regelmatig is de Ierse pub het toneel voor muzikanten die de sfeer, onder het genot van een Guinness, compleet kunnen maken. Op het eiland zijn een aantal bezienswaardigheden die allemaal via een wandelroute met elkaar verbonden zijn.


Helemaal in het uiterste puntje vind je de vuurtoren (Rinawros Point) dat gebouwd is in 1798. De vuurtoren was de eerste werkende vuurtoren in Donegal. Totdat de vuurtoren in 1982 geautomatiseerd werd is de vuurtoren altijd bemand geweest om hem operationeel te houden. Net als op Tory Island heb je hier mooie ruige kliffen die het bezoeken waard zijn. Een is voldoende om het eiland te bezoeken. Maar ook op dit eiland zijn voorzieningen om te overnachten. Op het eiland is ook internet aanwezig om het vervolg van je reis te plannen.



Ierse muziek, dans en de Keltische talen worden in Donegal er met de paplepel ingegoten. Dit zie je ook terug in het dagelijks leven van de Ieren. Veertig procent van de mensen in Donegal spreekt dagelijks Iers. Het had niet veel gescheeld of de taal zou zijn uitgestorven omdat tijdens de onderdrukking van de Noren de Ieren hun eigen taal niet mochten spreken. Ook onder Engels bewind was Iers niet toegestaan. Tegenwoordig wordt de taal weer op scholen gegeven en kunnen mensen zelfs een speciale onderscheiding winnen dat aangeeft hoe goed ze de taal beheersen.

Ook de muziek speelt een belangrijke rol. Ierland, maar ook de Donegal regio, staat bekend om de vele muzikanten die het heeft voort gebracht. De meest bekende daarvan is misschien wel Enya. Enya trad vaak op in de bar van haar ouders, Leo’s Tavern. De bar is nog steeds een plek waar muziek gemaakt wordt en waar regelmatig zangers en dansers optreden. De ideale plek om wat van de sfeer, riverdance en muziek te proeven, is door een typische Ierse pub mee te pikken. Mocht je maar één pub willen bezoeken, zorg dan dat het Leo’s Tavern is.

Gola - Gablha


Een eiland ten noord - noordoosten van het Ierse 'vasteland'. Het is een "onbewoond" eiland, met een twintigtal huizen op, het ene al wat beter onderhouden dan het andere, en menig bouwvallig krot. De paar onderhouden huizen doen dienst als vakantiehuisjes, en sinds er (nog niet zo heel erg lang) elektriciteit en stromend water is is het daar best gezellig.

De cottages staan er nog steeds van families die in de jaren zestig zijn vertrokken naar het vasteland.

De zeekliffen van Gola staan bekend om de hoeveelheid en de kwaliteit van de klimroutes. Sinds 1994 zijn hier klimmers te vinden, vooral tijdens (lange) weekenden is het erg populair.


Meerder eilanden zijn:

Inishbofin - Inis Bó Finne


Inishbofin

Inishfree - Inis Fraoigh


Inishfree

Island Roy - Oileán Ruaidh


Island Roy