The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

21/10/2012

Het spookeiland Gunkanjima

Gunkanjima

Hashima (grenseiland), ook wel Gunkanjima (slagschipeiland) is één van de 505 onbewoonde eilanden in de prefectuur Nagasaki, het eiland ligt zo’n 15 kilometer van de stad Nagasaki. Het eiland is tegenwoordig onbewoond, maar is tot 1974 bewoond geweest.

Het eiland werd in 1890 gekocht door Mitsubishi om aldaar steenkool uit zee te winnen. Rondom het eiland werd een stenen muur opgericht om het eiland tegen tyfoons en de zee te beschermen. Er verrees een stad op het eiland om de werknemers te huisvesten. Het eiland was in die tijd een van de dichtstbevolkte streken op aarde (83.500 per km²).


In de jaren zeventig van de 20e eeuw nam het belang van kolenwinning door oliewinning elders dermate af dat Mitsubishi de mijnen sloot en iedereen van het eiland afhaalde. Het verval door onder meer erosie zette in 1974 in toen iedereen het eiland verliet. Sindsdien is het een spookeiland. Zijn bijnaam slagschipeiland dankt het aan de, op een slagschip lijkende, vorm en skyline die het eiland heeft.

Gedurende zijn bestaan heeft het eiland gediend als locatie voor de films Midori Naki Shima (The Greenless Island uit 1949 en Battle Royale II: Requiem (2003). Het eiland leeft voort als het hoogste niveau in het videospel Killer7.

Klik hier om meerdere afbeeldingen van het eiland te bekijken.