The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

17/10/2012

Zandkorreltjes tellen

Zandpad naar het strand van Sennen Cove (Cornwall)

1001, 1002, 1003.
Alle korreltjes op het strand van Cornwall worden geteld Wetenschappers uit drie verschillende landen denken er vijf jaar mee zoet te zijn.

Hoeveel zandkorreltjes worden per dag meegeslokt door de rollende zee of juist neergekwakt? Sommige worden duinen andere reizen duizenden kilometers of blijven plakken aan mijn voeten en gaan mee naar huis. Persoonlijk bouw ik liever een stevig zandkasteel. De juiste verhouding is 1 emmer water, acht emmers zand.

Hoeveel van die korreltjes zullen parels worden? Hoeveel korreltjes glippen bij de schelp van de oester binnen om een volledig metamorfose te krijgen als glimmende schoonheid? Een enkeling.

Het lijkt een onmogelijke taak om alle zandkorrels op een strand te tellen. Toch zijn onderzoekers eraan begonnen. Ze willen weten hoeveel korrels op het strand in Cornwall liggen.

Stranderosie

Cornwall is een gebied in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië. Wetenschappers willen weten hoe het strand verandert door de golven die er steeds aanspoelen. En om dat precies te weten te komen, moeten alle zandkorrels worden geteld. Dat gebeurt binnen een stelling die over een lengte van veertig meter op het strand staat opgebouwd.

Gelukkig hoeft het tellen niet met de hand. Speciale telapparatuur én een mobiel laboratorium maken het rekenen een stuk gemakkelijker. Het is wel een hels karwei. Volgens de Universiteit van Plymouth kan de klus namelijk wel vijf jaar gaan duren.