The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

19/11/2012

Kibbeling


Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in een deeg beslag wordt gedompeld en daarna wordt gefrituurd. Het verkopen van kibbeling onder de noemer gebakken kibbeling is daarmee feitelijk onjuist.

"Kibbeling" is een verbastering van het woord "kabeljauwwang". Deze wangetjes werden apart uitgesneden en werden ooit als "kibbeling" aangeboden. De originele kabeljauwwangetjes hebben een zeer aparte eigen smaak en textuur en zijn onvergelijkbaar met de meestal als snack aangeboden (nep)kibbeling. Later is men buikstukken van kabeljauw ook gaan verkopen als "kibbeling". Naar verluidt werd kabeljauw vroeger altijd in gelijke stukken gesneden en werd van de overblijvende vis kibbeling vervaardigd. Door de hoge prijs van de kabeljauw wordt tegenwoordig vaak met andere vissoorten gewerkt, zoals pollak, heek, wijting en koolvis.

Kibbeling wordt vaak met remoulade- of knoflooksaus gegeten. Sommige kibbeling gemaakt van Alaska pollak hebben nu een MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council).

Recept kibbeling

Ingrediënten:

500 gr witte visfilet (kabeljauw (origineel) maar zelf gevangen snoekbaars is misschien wel lekkerder, polak, wijting kan ook)

Viskruiden
900 gram bloem
4 eieren
2 liter melk e.o. water.
3 liter zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Snij van de stukken vis blokken van ongeveer 3 bij 4 cm. Gewoon grof snijden hoeft niet precies.

Bestrooi de kibbeling in wording met wat viskruiden.

Maak het beslag in een kom door de melk, eieren goed te mengen, voeg nu langzaam de bloem toe en blijf goed roeren tot je een mooie pap krijgt, niet te dik!

Verwarm de frituur met zonnebloemolie voor naar 180 graden.

Haal de blokken vis door het beslag. En schep deze nu langzaam met een schuimspaan in de olie.

Kort laten frituren tot de kibbeling een mooi kleurtje heeft!

Bij dit kibbeling recept hoort natuurlijk remouladesaus. Knoflooksaus is er ook heerlijk bij.

Bron: Simpelkoken