The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

22/11/2012

Vis met mensentanden


Een man heeft een vis gevangen met mensentanden. De vis werd gevonden in een meer in het Russische Oeralgebergte. De visser ontdekte het vinnige beestje in een net dat in het riet was blijven steken. De meeste vissen waren dood, maar deze ene bleek nog in leven. En wat voor één, deze vis had grote, witte tanden als van een volwassen man.

De visser, helemaal in shock, legde de vis op de oever en liep weg. Toen hij even later terugkwam, bleek de vis het loodje te hebben gelegd. De man bedekte de vis met een dikke laag zout om deze te conserveren. Achteraf liet hij zijn vondst aan een paar wetenschappers zien, maar zij konden geen verklaring voor het gebit geven.

Men veronderstelt dat het hier om een zuigkarper gaat van het geslacht Ictiobus. Deze vissoort werd in de jaren tachtig ontdekt en vindt zijn oorsprong in het Oeralgebergte. Alleen zijn de tanden onverklaarbaar en passen niet bij deze vis. Het zou om een mutatie kunnen gaan veroorzaakt door radioactieve straling, omdat er geruchten de ronde doen dat er zich in de Oeral in de jaren vijftig een nucleaire ramp moet hebben voorgedaan.

Een bijna identieke vondst werd een tijd geleden in het Texaanse Lubbock gedaan. Ook deze vis had sterke en menselijke tanden. Ondanks de vele theorieën, zo zou het een onbekende piranhasoort zijn, kon de herkomst van de vis nooit duidelijk worden vastgesteld.