The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

20/12/2012

Over een visser


Een investment-banker was met vakantie in Mexico. In een klein vissersdorp stond hij in de haven en keek hoe een visser met zijn kleine bootje binnen kwam varen. De visser had op die dag een aantal grote tonijnen gevangen en de bankier feliciteerde hem met zijn prachtige vangst.

Hij vroeg aan de visser hoe lang hij er over had gedaan om deze vissen te vangen.

"Niet lang, een aantal uurtjes maar."
vertelde de visser.

De bankier vroeg waarom hij niet langer op zee was gebleven om méér vissen te vangen. De Mexicaan antwoordde dat dit genoeg vissen waren om hem en zijn gezin voor de komende dagen te verzorgen.

"Maar wat doet u dan de rest van de dag?"
vroeg de bankier.

De visser vertelde:

"Ik slaap uit, ga een beetje vissen, speel met mijn kinderen. 'S middags hou ik een siësta, ga naar het dorp, drink daar samen met mijn vrienden een glaasje wijn en maak muziek op mijn gitaar."

"Moet u eens luisteren," zei de bankier. "Ik heb Harvard gedaan, ben een kei in mijn vak en ik zou u een beetje kunnen helpen. Als u meer tijd door zou brengen met vissen, dan zou u al gauw in staat zijn om een groter boot te kopen. Dan zou u nog veel meer vissen kunnen vangen, en met de winst daarvan zou u nog veel meer boten kunnen kopen, tot dat u een hele vloot hebt. In plaats van uw vissen aan een handelaar te verkopen, zou u dan uw eigen visverwerkingsfabriek kunnen opzetten. Dus – productie, verwerking, marketing – u kunt alles zelf in de hand houden. U zou dit dorpje kunnen verlaten en naar Los Angeles of naar New York kunnen verhuizen, van waaruit u leiding geeft aan uw goedlopend bedrijf."

"En hoe lang gaat het duren tot dat ik zover ben?"
vroeg de visser.

"Nou, ongeveer 15 – 20 jaar."
antwoordde de bankier.

"En wat dan?"
vroeg de visser.

"Dan komt het beste."
vertelde de bankier.

"Als de tijd rijp is, dan gaat u naar de beurs, u verkoopt aandelen van uw bedrijf, en u wordt hierdoor heel rijk."

"Heel rijk …"
zei de visser
..."En wat dan?"

"Dan kunt u stoppen met werken. Dan kunt u ergens aan de kust een huis kopen. U kunt uitslapen, een beetje gaan vissen, u kunt spelen met uw kinderen, een siësta houden, met uw vrienden een glaasje wijn drinken en de gitaar spelen.