The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

07/01/2013

Bäckahästen

Bäckahästen betekent beekpaard; dit was de naam van een mythologisch paard in Scandinavische verhalen. Ze verscheen in mistig weer bij de rivieren, en mensen die besloten haar te berijden kwamen niet meer van haar rug af. Het paard sprong uiteindelijk in de rivier, waardoor de berijder verdronk.

In Keltische folklore worden kelpies beschreven als paarden die van vorm kunnen veranderen. Men denkt dat Bäckahästen een kelpie was. Mythisch en mooi. In Orkney is er een vergelijkbare wezen en hier werd hij de nuggle genoemd. En op de Shetland eilanden een vergelijkbare wezen, hier werd hij de shoopiltee, de njogel of de tangi genoemd. Op het eiland Man is hij bekend als de cabbyl ushtey Manx Gaelic.

Zijn verschijning is sterk, vol kracht en hij is adembenemend om te zien. Zijn huid was eerst zwart (in sommige verhalen was het wit) ,zijn huid is als dat van een zeehond, zacht maar zo koud als de dood wanneer je het aanraakt. Ze kunnen veranderen in een mooie vrouw om zo mannen in hun val te lokken.

Het neusgat van het paard zorgt voor de illusie van grandeur. Het water paard creëert illusies om zichzelf verborgen te houden, en houd alleen zijn oog boven water om de oppervlakte te verkennen. Het heeft de illusie van een vissenoog. Het is verstandig om weg te blijven van hen.

Het waterpaard is een veel voorkomende vorm van de kelpie. Vooral kinderen te lokken in het water, en te verdrinken en hun op te eten. Het paard stimuleert kinderen om te rijden op zijn rug. Zodra zijn slachtoffers in de val komen, word de kelpie zijn huid als lijm en hij draagt ze in de rivier, sleept hen naar de bodem van het water en daar verslind ze hen, behalve het hart of de lever.

Een veel voorkomende Schots verhaal is het verhaal van negen kinderen die gelokt op de rug van een kelpie, terwijl het tiende kind zijn afstand houd. De kelpie achtervolgt hem en probeert om hem te vangen, maar hij ontsnapt.

Een variant hierop is dat het tiende kind gewoon de kelpie de neus aait, maar toen zijn hand vast kwam te zitten nam hij een mes uit zijn zak en snijdt zijn eigen hand af. Hij redt zich, maar is niet in staat om zijn vrienden te helpen als ze onder water worden getrokken door de kelpie.