The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

26/02/2013


Hoe weten dolfijnen de weg in de zee?

Onder water is het zicht minder goed en ’s nachts zwemmen dolfijnen ook gewoon door. Toch vinden zij goed hun weg en botsen nergens tegenaan. Dit komt doordat dolfijnen gebruik maken van hun sonarsysteem.

Sonar

Met je zintuigen kun je merken wat er binnen en buiten je lichaam gebeurt. Onze vijf zintuigen zijn: gevoel, smaak, reuk, gehoor en zien. Maar walvissen (zoals tuimelaardolfijnen en bruinvissen) hebben nog een extra zintuig, hun Sonar. Sonar is een afkorting van:

SOund= geluid
NAvigation = navigatie
Ranging = plaats

Werking sonar

Geluiden worden weerkaatst als ze tegen iets opbotsen. Een walvis maakt daar gebruik van. Hij zendt hoge pieptonen uit om te weten waar obstakels zijn.

De walvis maakt deze geluiden in zijn voorhoofd (de meloen). De geluiden ontstaan door lucht heen en weer te drukken in heel kleine 'blaasjes'. Het geluid botst tegen een voorwerp en de echo die ontstaat vangt de walvis weer op in de onderkaak. Vanuit de onderkaak wordt de echo in de hersenen vertaald tot een driedimensionaal plaatje. Daardoor weet de Walvis precies waar hij is.

In het Dolfinarium is onderzoek gedaan naar Sonar. Dolfijnen werden geblindeerd zodat ze helemaal niets konden zien. Vervolgens gingen de dieren op zoek naar ringen die in het water werden gegooid. Met behulp van Sonar vonden zij hun speeltjes. Hoewel er al heel veel onderzocht en ontdekt is, zijn er toch nog heel veel dingen niet bekend over dolfijnen en andere walvissen.