The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

12/04/2013

Innerlijke vrijheid


Vrijheid is een innerlijke ervaring. In het niet-gehecht zijn ligt de sleutel tot vrijheid.

De Profeet
Kahlil Gibran

En een redenaar zei:

"Spreek tot ons over vrijheid.
En hij antwoordde:

... Want je kunt enkel vrij zijn, wanneer zelfs het verlangen vrijheid te zoeken een harnas voor je wordt en wanneer je niet langer over de vrijheid spreekt als over een doel en een vervulling. Je zult inderdaad vrij zijn, wanneer je dagen niet zonder zorg en je nachten niet zonder hunkering en verdriet zijn, maar deze dingen je leven omgorden en je er toch naakt en ongebonden bovenuit stijgt."

Vrij zijn
Zijn wie je bent,
waar je bent.



In het boek Jonathan Livingston Zeemeeuw van Richard Bach zegt Jonathan:

"Ieder van ons is in wezen een afspiegeling van de Grote Meeuw. We zijn vrij, onbegrensd vrij. Alles wat ons beperkingen oplegt, moeten we overwinnen. Je hele lichaam, van vleugeltip tot vleugeltip, is niet meer dan je denken zelf in een zichtbare vorm. Verbreek de ketenen van je gedachten en je verbreekt ook de ketenen van je lichaam. We zijn vrij om te gaan waar we willen en te zijn wat we zijn.

Je bent vrij om jezelf te zijn, Hier en Nu, werkelijk jezelf en niets kan dat beletten. Dat is de wet van de Grote Meeuw. Vrijheid is je enige ware aard. En alles wat die vrijheid belemmert moet opzij gezet worden, of het nu een ritueel is, of een vorm van bijgeloof, of welke begrenzing dan ook."

Hoe meer je je bewust wordt op welke manier je jezelf innerlijk en uiterlijk beperkt, door je gedachten, je omgeving, je lichaam, je emoties, hoe meer je in contact komt met je innerlijke kracht en van daaruit leeft. Dan stroomt het leven zelf in jou. Je identificeert je niet langer met wat je niet bent, maar je identificeert je met je eeuwige, goddelijke essentie."

Als je deze innerlijke vrijheid ervaart, kun je je vrij voelen, zelfs al zit je opgesloten binnen de muren van een gevangenis.

Je leeft niet langer in afgescheidenheid, je leeft in verbinding met de Bron.