The sea, once it casts its spell,
holds one in its net of wonder forever.

Jacques Cousteau

09/05/2013

Flessenpost


De oudst bekende flessenpost werd in 310 voor Chr. verzonden door de Griek Theophrastus. Theophrastus probeerde op deze manier zijn theorieën over de zeestromingen van de Middelandse zee en de Atlantische oceaan bevestigd te zien. Later zouden zeevarende naties zoals Engeland flessenpost gebruiken als laatste red- en communicatiemiddel. Koniging ELizabeth I had zelfs een speciaal gezant aangewezen die bevoegd was om flessenpost te openen. Onbevoegden die toch een aangespoelde fles openden konden op de doodstraf rekenen.

In 2005 nog wisten schipbreukelingen dankzij flessenpost hun vege lijf te redden. En In onze moderne tijd kregen zelfs de ruimtesondes Pioneer 10 en 11 een bericht in de vorm van een gouden plaat mee. Intergalactische flesssenpost dus, driftend over een zee van ruimte en tijd.

Flessenpost spreekt tot de verbeelding maar werkt ook goed als metafoor. De populaire popgroep the Police scoorde er een hit mee. Hun 'message in a bottle' verhaalt hoe een eenzaam figuur een fles met SOS verzoek aan de wereld in zee gooit. Na een jaar wordt zijn 'strandje' met honderd miljoenen flessen overspoeld en het figuur in de song realiseert zich dat de wereld vol eenzame lieden zit die allemaal op zoek naar een thuis zijn.
Er bestaan nog al wat verhalen over flessenpost. In 2000 publiceerde de BBC een opmerkelijk bericht. Een man die 44 jaar eerder een flessenpost in de Indische oceaan gooide vond in Nieuw Zeeland op het strand zijn eigen fles met bericht weer terug.

De Zweedse zeeman Ake Viking wierp een fles in zee in de hoop dat een leuk meisje die zou vinden en hem terug zou schrijven. Een Siciliaanse visser vond de fles en gaf die bij wijze van grap aan zijn dochter. De dochter schreef met Ake en niet lang daarna trad het tweetal in huwelijk. Is flessenpost de ultieme manier om nader tot elkaar te komen? Klik hier voor een krantenbericht.

Vandaag de dag is het Internet als een onmetelijke zee waar men onafgebroken digitale flessenposten in gooit. Oproepen om gevonden te worden, boodschappen, verhandelingen en meningen. Voor een ieder te vinden drijven deze berichten continu rond in een virtuele oceaan.